ana sayfa     gezi notları     ipuçları     videolar     hakkımızda    

Adalar
gezi notları    fotoğraflar    yol tarifi    harita    oteller    hava durumu   



Abant   
Adada   
Adalar   
Adatepe   
Adrasan   
Ağva   
Aix en Provence   
Akyaka   
Avignon   
Ayvalık   
Belgrad Ormanı   
Bergama   
Bergama (Pergamon)   
Bozcaada   
Cumalıkızık   
Çandarlı   
Çiğdem Yaylası   
Çubuk Gölü   
Dalyan   
Datça   
Davlumbaz   
Doğançay   
Dupnisa Mağarası   
Efteni Gölü (Melen)   
Eğirdir   
Ercivan   
Erikli   
Göynük   
Güver Uçurumu   
Güzeldere   
Harran   
İğneada   
İnönü Yaylası   
İznik   
Kanlıdivane   
Karacaören   
Kartepe   
Kastro   
Kazkıran   
Kefken   
Kıyıköy   
Kızkalesi (Korykos)   
Madenderesi   
Ménerbes   
Mor Mihail Kilisesi   
Mudurnu   
Öküzovası   
Polonezköy   
Safranbolu   
Salon de Provence   
Sapanca   
Sarıalan Yaylası   
Sardes / Sart   
Serindere   
Spil Dağı   
Sülüklügöl   
Şirince   
Taraklı   
Tirilye (Zeytinbağı)   
Uludağ   
Uzunköprü   
Yedigöller   
Zinciriye (Sultan İsa) Medresesi   


Mavi Bayraklı Plajlar 

Gezi notları

İstanbul’un Anadolu sahili boyunca uzanan ve kıyıya uzaklıkları 2-21 km arasında değişen 9 adet adadan oluşur: Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazadası, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Kaşık Adası, Tavşan Adası.

Bunların hepsinde yerleşim yoktur. Toplu taşıma hizmeti de bazı adalara vardır. Kışın oldukça sessiz ve sakin olan adalar yazın büyük bir ziyaretçi akınına uğrar. Adalara gitmek için en iyi mevsim ilk bahar ve sonbahar aylarıdır. Kışın soğuk yazın da oldukça kalabalık oluyor. Adaları cazip kılan etkenler; İstanbula çok yakın olmaları, iyi korunmuş ahşap evleri ve motorlu araca izin verilmeyen sessiz sokaklarıdır.

Bu adaların Prens Adaları olarak adlandırılmasının sebebi ise Bizans zamanına dayanmaktadır. O zamanlar sürgün yeri olarak kullanılan adalara imparator ailesinden birçok prens sürgün edilmiş. Dolayısıyla bu isime özellikle yabancı kaynaklarda rastlanmaktadır.

Her adanın kendine has bir atmosferi vardır. Adalarda yapılacak şeylerin başında faytonla veya bisikletle ada turu gelir. Son zamanlarda duyduğumuz faytoncuların atlarına kötü davranışlarını düşünerek bu seçeneği tekrar düşünmenizi öneriyoruz. Bu durumun başlıca sebebi; yakın zaman kadar ada yerlisi olan faytoncuların yerlerini alan dışarıdan gelen ve hayvana saygı duymayan ve daha önce de hayvanla ilgili bir iş yapıp yapmadıkları belli olmayan faytonculardır.

Şimdi adaları büyüklüklerine göre teker teker anlatalım.

Tavşan Adası
İstanbula en uzak adadır (21 km) 90 x 90 mt buyutlarında üçgenimsi yapıya sahip bir kayalıktır. Büyükada’nın güneyindedir. Üzerinde yaşayan tavşanlardan dolayı Tavşan Adası denmiştir. Resmi adı Balıkçı Adası’dır. Eski adı Niyandros’tur.

Kaşık Adası
Burgazadası’nın doğusunda yer alan birkaç yüz metre uzunluğunda bir adadır. Şekli kaşığa benzediği için Kaşıkadası denmiştir. Eski adı Pita’dır. Ada tamamen özel mülkiyettir. Bu yüzeden toplu taşımaya açık değildir. Ada tarih boyunca iskana hiç açılmamış olmakla beraber 50li yıllarda adanın sahibi olan Danon ailesi adayı bir turizm şirketine satmıştı. Bu şirket, adaların genel dokusu ile uyaşmayacak inşaatlar yapma girişiminde bulunmuş ancak Ada Dostları Derneği tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan itirazların neticesinde inşaatlar durdurlmuştur.

Sivriada (Hayırsızada)
Küçük bir limanı, bir manastır kalıntısı olan oldukça küçük bir adadır. 90mt yüksekliğindeki tepesinden dolayı Sivriada denmiştir. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde ada taş ocağı olarak kullanılmıştır. Haydarpaşa Rıhtımı ve mendirekleri buradan getirilen taşlarla yapılmıştır.
Antik çağlarda inzivaya çekilmek isteyen keşişlerin yaşadığı söylenmektedir. Ancak bunun dışında pek de sevimli olamayan bir tarihi vardır. Bizans döneminde sürgün adası olarak kullanımıştır. Daha yakın tarihlerde, 1911 yılında İstanbul’dan toplanan başıboş köpekler buraya atılmıştı. Burada suzuz ve aç kalan hayvanlar birbirlerini parçalamışlar. Bu canhıraş sesler İstanbuldan bile duyulurmuş. Hatta İstanbulun işgal edilmesini ve Osmanlı’nın büyük zorluklar yaşamasını bu köpeklere yapılan vicdansızlığa bağlayanlar olmuş. Belki de, diğer adı olan "Hayırsızada" buradan gelmektedir.

Yassıada
Kıyıdan yüksekçe bir plato şeklindedir. Bu yüzden Yassıada adını almıştır. 185x740 mt boyutlarında küçük bir adadır.

Yassıada malesef tarihimizin üzücü olaylarına ev sahipliği yapmıştır. Bizans döneminde sürgün adası olarak kullanılmış ve tarih boyunca Latinler’in ve Ruslar’ın istilasına uğramıştır. Üzerindeki manastır İstanbulun’n fethinden sonra tekrar kullanılmamış ve kaderine terk edilmiştir. 1859 yılında zamanın İngiltere sefiri Sir Henry Bulwer adayı satın almış ve adada bazı kale benzeri yapılar yaptırmıştır. Daha sonra Mısır Hidivi İsmail Paşa adayı satın almıştır. 1947 yılında Yassıada Deniz Kuvvetleri’ne satılmış ve modern bir deniz eğitim tesisi kurulmuştur. 27 Mayıs 1960 ihtilalinde, dönemin başbakanı Adnan Menderes ve hükümet üyeleri Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan Yassıada’da yapılan duruşmalar neticesinde idama mahkum edilmişlerdi. Duruşmalardan sonra ada tekrar Deniz Kuvvetleri’ne bırakılmıştır. 1978 yılına kadar eğitim merkezi olarak kullanılmış, 1993 yılında ise İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakülesine devredilmiştir. 1995 yılında fakültenin buradaki faaliyetlerini durdurması sonucunda ada boş kalmıştır.

Sedef Adası
Üzerindeki bitki örtüsü uzaktan sedef gibi göründüğü için bu adı almıştır. Yerleşim olan adaların en küçüğüdür. (1,300x1,100mt) Bizans zamanında sürgün adası olarak kullanılmıtır. 1850 yılında Damat Ferit Paşa’ya verilmiştir. Paşa adaya zeytin ağaçları dikmiş ve muhtelif sebzeler yetiştirmiş fakat Paşa’nın ölümünden sonra ada bakımsız kalmıştır. 1. dünya savaşında adadaki tüm ağaçlar kesilmiş ancak daha sonraları Paşa’nın torunları adayı tekrar eski haline getirmek için çaba göstermişlerdir.

Kınalıada
1,500x1,100mt boyutlarında tepelik bir adadır. Oldukça kayalık bir yapısı vardır. Bizans zamanında surlar için kullanılan taşların buradan getirildiği söylenir. Diğer adalara göre daha az yerleşime sahiptir. Adaya su 1981 yılında gelmiştir. Yerleşik nüfus 2000 civarındadır. Yazın bu sayı 30,000’e kadar yükselir.

Burgazadası
Yüz ölçümü olarak üçüncü sırada yer alır. (2,000x2,000mt) Diğer adalara göre daha şık ve mülk fiyatları pahalıdır. Bilinen yerleri arasında Kalpazankaya ve Aya Yorgi Manastırı vardır. Evliya Çelebi adanın birçok verimli bağ ve bahçesi olduğunu, bol miktarda keçi ve tavşan barındırdığını ve halkının Rum olduğunu anlatır. Türkiye’deki ilk sanatoryumlardan biri de bu adada kurulmuştur. Ve en önemlisi, büyük hikayeci, İstanbulu en güzel anlatan yazar Sait Faik Abasıyanık Burgazadası’nda yaşamıştır.

Heybeliada
İkinci büyük adadır. (2,700x1,200mt) Şekli heybeye benzediği için bu ismi almıştır. 7,000 civarında yerleşik nufusu olan adadaki önemli yerler arasında Deniz Lisesi, Türkiye'nin ilk sanatoryumu, Terk-i Dünya manastırı ve Ruhban Okulu vardır. Büyük yazarlardan Hüseyin Rahmi Gürpınar bu Heybeliada’da yaşamıştır.

Büyükada
Adında da anlaşılacağı gibi 5,4 kilometrekarelik yüz ölçümüyle en büyük adadır. 5,000 civarında yerleşik nüfusu vardır. Yaz aylarında ise günübirlik ziyaretçilerle oldukça kalabalık bir hal alır. Adanın en yüksek tepesinde 6. yy’da yapılmış olan Aya Yorgi kilisesi ve manastırı yer alır.

 
 
1 / 38
2 / 38
3 / 38
4 / 38
5 / 38
6 / 38
7 / 38
8 / 38
9 / 38
10 / 38
11 / 38
12 / 38
13 / 38
14 / 38
15 / 38
16 / 38
17 / 38
18 / 38
19 / 38
20 / 38
21 / 38
22 / 38
23 / 38
24 / 38
25 / 38
26 / 38
27 / 38
28 / 38
29 / 38
30 / 38
31 / 38
32 / 38
33 / 38
34 / 38
35 / 38
36 / 38
37 / 38
38 / 38

 

Yol Tarifi / Nasıl Gidilir

Bostancı, Eminönü ve Yalova'dan şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri veya özel motor seferleriyle ulaşılabilir.

 



 
Adalar civarındaki konaklama tesisleri
(Yayla, dere vb. yerler için en yakın yerdeki oteller listelenmiştir)
 
 
Adalar için hava tahmini (7 günlük)
(Yayla, dere vb. yerler için en yakın yerin hava durumu verilmiştir)
 
 


burası neresi?









en güzel fotoğraflar








İpuçları



Nasıl malzeme seçmelisiniz

Hangi yiyecekleri tercih etmelisiniz

Korku duyabileceğiniz şeyler

Gerçekten tehlike oluşturanlar

Diğer dikkat edilmesi gerekenler




Videolar

Gezi, doğa ve adrenalin sporları ile ilgili derlediğimiz videolar



Neuschwanstein Şatosu - Almanya





Şef Seattle'ın cevabı



Bu konuşma 1854'de Kızılderili Şef Seattle tarafından halkının topraklarını satması istenmesi üzerine bir cevap olarak yazılmıştır. Bu konuşma Washington'da muhafaza edilmiş ve Amerikan Expo 74'de sunulmuştur.
Son zamanlarda UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı) tarafından yayınlanıp, çevre üzerine şimdiye dek yapılmış en güzel ve en içten anlatım olarak tanımlanmıştır.

Videolar    Bize ulaşın    Üyelik    Hakkımızda

© 1999 Gezi Notları